Mintafarm programot indított az Unilever és a Knorr Magyarországon; elsőként a Békés megyei Murony községben, Bondár Imre hagymatermelő családi gazdálkodóval kötöttek megállapodást mintafarm létesítésére és működtetésére.

A sajtótájékoztatón beszédet mondott Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, Gyenes András, az Unilever ügyvezető igazgatója, valamint Bondár Imre muronyi hagymatermelő.

Szabó László miniszterhelyettes kiemelte, hogy a tavalyi évben a magyar agrárexport rekord értéket, mintegy 8 milliárd eurót ért el, amely a magyar összexport 10 százalékát adta.

Fotó: Kovács Márton

„A mezőgazdaság azért is számít kulcságazatnak Magyarországon, mert ehhez a tevékenységhez mintegy 2 millió ember megélhetése kötődik. A Magyarországon - Közép-Európában elsőként - létesült Knorr Mintafarm működése mintául szolgál majd más beszállítók számára is és ezáltal hazánk egyre aktívabban tud bekapcsolódni a fenntartható mezőgazdaság nemzetközi vérkeringésébe, amely külgazdaság politikánk kiemelt érdeke.

A mai bejelentés egy újabb lépés abba az irányba, hogy a magyarországi agrárbeszállítók mind nagyobb számban tegyenek eleget a legmagasabb minőségi elvárásoknak" – hangsúlyozta a miniszterhelyettes. Az Unilever MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Muronyban kiváló minőségű hagymát termesztenek, a család elkötelezett a fenntartható mezőgazdaság mellett.

Fotó: Kovács Márton

A Knorr Mintafarm auditálása az Unilever Fenntartható Mezőgazdaság Kódexe alapján történik. Bondár Imre hagymatermelő gazdasága az elvárásoknak megfelelt, így példaként szolgálhat más beszállítók számára. "Az Unilever számára fontos a termékei minősége. Sok esetben saját minőségbiztosítási elvárásaink sokkal magasabb kritériumokat tartalmaznak, mint a jogszabályi előírások" - idézi a közlemény Gyenes Andrást, az Unilever ügyvezetőjét.

A mintaprogram hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország önellátó legyen vöröshagymából, ki tudja váltani az importot. Az Unilever hosszú távú célja, hogy 2020-ra az alapanyagok 100 százaléka fenntartható környezetben előállított termékek legyen.