Dr. Pana Petra külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében részt vett az olaszországi magyar nagykövetség, valamint a Nemzeti Agrárkamara közreműködésével Rómában megrendezett HU-FOOD Day élelmiszeripari konferencián.

A Helyettes Államtitkár előadásában elmondta, hogy Magyarország klimatikus, vízrajzi és talajtani adottságainak, valamint a mezőgazdaságban használt technológiák magas színvonalának köszönhetően a világ élmezőnyéhez tartozik. A magyar termőföldek minősége pedig a világ legfelső 3%-ához. Kiemelte, hogy a minősítési rendszer az egész országra érvényes és szigorúan ellenőrzött, fontos tény, hogy a hazai termelés GMO mentes.

A hazai agrárium teljesítménye 2010 óta folyamatosan javul, a növényi termékek aránya 58%, az állatok és állati termékeké 35%, a mezőgazdasági szolgáltatások és másodlagos tevékenységeké 7% volt. Az agrárexport belső szerkezete kedvezően változik, a kész- és félkész termékek aránya kb. 68% (növekedő tendenciát mutat), a nyersanyagok és alapanyagok aránya ugyanakkor 32% (csökkenő tendencia), melynek alapján megállapítható, hogy a nagyobb hozzáadott értékű termékek aránya nőtt a teljes kivitelen belül, ami üdvözlendő, azonban a jövőben ezt tovább szükséges javítani – ismertette Pana Petra.

Fotó: KKM

Alapvetésként megfogalmazható, hogy a magyar élelmiszeripar exportképes termékei a külpiacokon a felsőközép és prémium kategóriában versenyeznek az áruházak polcain, amely pozícionálás a kiváló minőségű magyar alapanyagokból magas szintű szakmai hozzáértéssel előállított termékek tényleges beltartalmán, ízén és gasztronómiai értékein alapul. Kiemelkedő fontossággal bírnak a feldolgozott hústermékek, a fagyasztott és konzervált zöldség-gyümölcsök, savanyúságok, fagyasztott hús és tésztatermékek. Kiemelkedő szerep jut a tejipar által előállított kiváló minőségű termékeknek, megemlítendők a világviszonylatban is elismert magyar ásványvizek, gyümölcslevek, szörpök, lekvárok és mézek. Szintén kiemelt szerepet kap élelmiszerexportunkban a bor és a pálinka, melyek az erős nemzetközi versenyben is megállják helyüket – mutatott rá a helyettes államtitkár.

Beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy 2014-es összesített adatok alapján a magyar mezőgazdaság 700 m EUR értékben exportált Olaszországba, mellyel Olaszország hazánk 4. legfontosabb partnere a mezőgazdasági eredetű export tekintetében (mezőgazdaság terményei, elsősorban búza, valamint az állattenyésztés által kibocsátott élőállat, ezek közül is elsősorban a sertés és a juh.)

Importtevékenységet illetően Olaszország a 8. helyen áll a Magyarországra exportáló államok sorában a mezőgazdasági eredetű termékekre vonatkozóan a 2014. évben elért 235 m EUR értékkel. Fentiekből következik, hogy Magyarország szempontjából az Olaszországgal folytatott mezőgazdasági eredetű termékekre vonatkozó külkereskedelmi egyenleg pozitív, az aktívum 2014-ben elérte a 465 m EUR.

Előadása zárásaként megköszönte a résztvevő magyar termelőknek, hogy megjelenésükkel termékeiket közvetlenül is bemutatják az érdeklődőknek és eredményes konzultációkat kívánt.