Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hagyományos vizsgálatával járul hozzá ahhoz, hogy megfelelő minőségű termékeket fogyasztva búcsúztathassuk az óévet, köszönthessük az újesztendőt. A huszonkét vizsgált virsli közül kétféle összetétele eltért a csomagoláson olvasható tájékoztatástól.
Szilveszter előtt az ITM akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma huszonkét virslit vizsgált meg abból a szempontból, hogy a gyártók betartják-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, és a termék címkéjén szereplő tájékoztatás megtévesztő-e. A huszonkét különböző fajta virsli ellenőrzése a húsipari termékek fehérje-, zsír-, nedvesség- és sótartalmára, szójamentességére terjedt ki.
A két nem megfelelőnek bizonyult virsli közül az egyik zsírtartalma meghaladta, fehérjetartalma pedig nem érte el a címkén feltüntetett értéket. A másikban minimális mennyiségben ugyan, de kimutatható volt a szójafehérje jelenléte, amely azonban sem az összetevők felsorolásában, sem figyelmeztetés formájában nem szerepelt a csomagoláson. A szója allergén összetevő, ezért feltüntetése kötelező lett volna. A tájékoztatással kapcsolatos hiányosságok megtévesztő gyakorlatnak minősülnek, a fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indított, a gyártókat a valósághoz hű címkék elhelyezésére kötelezi.
A vizsgált virslik adatai a tudatos vásárlói döntések elősegítése érdekében a fogyasztóvédelmi honlapon elérhetőek.
Az ITM által elrendelt rendszeres vizsgálatok célja, hogy a vásárlók az előírásoknak mindenben megfelelő termékek közül válogathassanak. Az ünnepi időszakban a fogyasztóvédelem fokozott jelenléttel, tematikus termékellenőrzésekkel védi a magyar családokat.