A hungarikummá vált karcagi birkapörköltet az idén több mint háromszáz állatból főzték a XVI. karcagi birkafőző-fesztivál szombati versenynapján. Rekordot hozott a versenyben részt vevők száma is, több mint kétszáz főzőhelyen készült a nevezetes kunsági étek.

"Őseinek hagyományait folytatjuk akkor, amikor a régi szokások szerint elkészítjük a birkát június utolsó szombatján" - mondta a fesztivál megnyitóján Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a több ezer vendéget köszöntve arról beszélt: minden fesztiválon "megünnepeljük magunkat is, hiszen ilyenkor találkozunk a rokonokkal, barátokkal, ismerősökkel, és azokat a szálakat tudjuk egy kicsit újraszőni, amelyek a hétköznapokat is bearanyozzák".

Schmitt Pál volt köztársasági elnök azt emelte ki, hogy a nemzetet a szép magyar beszéd, a zene, a kultúra, a hagyományok tisztelete, "a fáradságos harccal teli, de mégis győzedelmes történelmünk mellett édesanyánk főztje és az ízek világa is összetartja".

Fotó:Pelsőczy Csaba

A főzőverseny eredményhirdetésén átadták a társadalmi és a Benke László többszörös világbajnok mesterszakács vezette szakmai zsűri által odaítélt díjakat. Az idei fesztivál díszvendég települése Kalocsa volt, a város fotókiállításon mutatkozott be a helyi múzeumban, a szintén hungarikum kalocsai népművészet motívumait felhasználva pingáló-, tojásfestő-, kézi hímző és porcelánfestő-bemutatót tartottak.

A kulturális és szórakoztató műsorok már péntek délután megkezdődtek, és szombaton késő estig kínálnak kikapcsolódást elsősorban a zenés műfajokban, többek között Tolvai Renáta, Muri Enikő és a Bikini együttes fellépésével. A karcagi rendezvény új színfoltjaként az Ökopresszóban változatos programok várták az érdeklődőket, interaktív módszerekkel, gyerekeknek is érthető módon hívták fel a figyelmet a környezeti problémákra.