Az ország két feldolgozó üzemében, körülbelül fele-fele megoszlásban, hetenként 98-100 ezer nyulat vágnak le – mondta a földművelésügyi miniszterhelyettes a IV. Országos Nyúlkiállításon, Bátonyterenyén.
Nagy István közölte: az elkövetkező években új vágóhíd- és vágópont-beruházásokkal a feldolgozók köre várhatóan bővülni fog. A vágóüzemek szinte 100%-ban hazai előállítású, magyar nyulakat dolgoznak fel. Arról is szólt, hogy az ágazat fejlesztése érdekében több intézkedés is történt az elmúlt időszakban.
A Nyúl Terméktanács célkitűzése, hogy 2020-ra elérjük a 7 milliós vágónyúlmennyiséget.
Nagy István ismertette: az előállított nyúlhúst 90-95 százalékban magas feldolgozottsági szinten külföldön adjuk el. Kiemelte, a fő exportpiacot jelentő Olaszország, Svájc, Németország és Oroszország mellett új piacok így Ukrajna és Románia felé is történt nyitás. Aláhúzta, a versenyképességünk alapja a piaci elvárásoknak megfelelő jó minőségű áru.
Nagy István arról is beszélt, hogy ma Magyarországon a nyúlhús-fogyasztás nem éri el a 10 dkg/fő/év értéket, ami jelentősen elmarad más európai országokétól. A rendkívül alacsony hazai nyúlhús-fogyasztás egyik fő okát abban látja, hogy a megtermelt nyúlhús hazai kereskedelmi hálózaton keresztül minimális mennyiségben kerül értékesítésre.
Jelenleg hazánkban a házinyúlállomány 1,3 millióra tehető, 344 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbi mennyiségnél. A telepek és anyanyulak száma az elmúlt években nem változott, jelenleg 60-65 nagyüzemi telepen több mint 100 ezer anyanyúllal folyik a termelés.