Hozzávetőleg 300 milliárd forintos pályázati forrást nyit meg az Európai Unió 2020-ig a kis és közepes élelmiszer-feldolgozó vállalkozások fejlesztésére – hangsúlyozta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Győrben, a 13. Kenyérfesztiválon és Kézműves Találkozón.

Ez az összeg meghaladja az elmúlt 20 évben erre a célra felhasznált összes támogatást – tette hozzá. Megemlítette, hogy a jobb minőségű alapanyagokból készített, hagyományőrző pékáruk és az újfajta, egészséges péksütemények iránt egyre élénkül a vásárlói érdeklődés, ezért elengedhetetlen a gyártási technológia korszerűsítése és gazdaságosabbá tétele.

Nagy István emlékeztetett arra, hogy a minisztérium a szakmával együtt kidolgozta és a Magyar Élelmiszerkönyvben 2012 közepén megjelentette a különleges minőségű sütőipari termékekre vonatkozó irányelvet. Fontos célként jelölte meg a szektor beruházási hajlandóságának növelését. Reményei szerint a viszonylag kedvezően elérhető vállalkozói hitelek, illetve az európai uniós pályázatok ösztönzően hatnak a jövőben. Arról is szólt, hogy az egyre korszerűbb, az egészséges táplálkozást elősegítő, versenyképes élelmiszerek előállítása, stabilizálja az ágazat piaci helyzetét.