Az élelmiszeripar, a kiváló alapanyagok, a zamatos ízekkel teli tradicionális mezőgazdasági termékek és ételek fontos pillérei a horvát és a magyar kultúrának egyaránt – mondta Nagy István a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese a Horvát Piac elnevezésű rendezvény, Horvát farm reggelijének megnyitó ünnepségén a budapesti Nagycsarnokban.
A Földművelésügyi Minisztérium számára minden olyan esemény fontos, ahol a szomszédos országok élelmiszeripar területén elért eredményeivel, termékválasztékával lehet megismerkedni - szögezte le.
Nagy István aláhúzta, az agrártárca legfőbb célkitűzése a biztonságos és jó minőségű élelmiszerek megtermeléséhez, feldolgozásához valamint piacra jutásához szükséges körülmények megteremtése.
A miniszterhelyettes megjegyezte, az adalékanyagoktól mentes termékek egyre inkább előtérbe kerülnek, a helyi sajátosságoknak és hagyományoknak felértékelődik a szerepe, ez által pedig a fogyasztók igénye növekszik a helyben megtermelt élelmiszerek iránt is.
A Földművelésügyi Minisztériumban hiszünk az állandó értékekben és elkötelezettek vagyunk azok megőrzésével kapcsolatban - fogalmazott.
Nagy István kijelentette, a védjegyek és a földrajzi árujelzők minőségi garanciát nyújtanak a fogyasztók számára a helyi termék eredetéről, hitelességéről. Arról is szólt, hogy a védjegyes és földrajzi árujelzős termékek komplex hatást fejtenek ki a helyi gazdaságfejlesztésre, hozzájárulnak új munkahelyek teremtéséhez, a turisztikai vonzerő növeléséhez, a fenntartható vidékfejlesztéshez.