Magyarország minőségi élelmiszerei számára Szingapúr nem csupán fontos regionális bázis, de a városállam kikötője egyben utat jelent a még távolabbi országok felé – nyilatkozta Tóth Katalin helyettes államtitkár a szingapúri Food and Hotel Asia kiállításon.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a magyar élelmiszerexport szempontjából az Európai Unión kívül egyértelműen Kelet-Ázsia a legfontosabb térség, amely óriási mennyiségben képes felvenni a magyarhoz hasonló prémium minőségű, GMO-mentes termékeket. Tekintve, hogy a magyar szakterületnek kiemelt célkitűzése a magas hozzáadott értékű, feldolgozott termékek arányának növelése, a népességben és gazdaságban is rohamosan növekvő térség a távolságok ellenére is elsődleges piaca lehet a hazai termékeknek. Tóth Katalin kitért arra is, hogy jelenleg az Európai Unió és Szingapúr közötti kereskedelmi és beruházási egyezmény elfogadási folyamata zajlik, amely további lehetőségeket teremthet a magyar vállalkozóknak a 300 milliárd dollár GDP-jű városállamban.

A helyettes államtitkár a kiállítás ideje alatt egyeztetett az élelmiszerbiztonságért felelős szingapúri hatóság igazgatójával, dr. Paul Chiew King-Tiong úrral, aki elmondta, hogy kiváló az együttműködésük a magyar élelmiszerbiztonsági hatóságokkal. A tárgyaláson megegyeztek abban, hogy a 2017 végén az élelmiszerbiztonságról aláírt szándéknyilatkozat keretében szorosabbra fűzik az együttműködést a két ország között.  Áttekintették az aktuális állategészségügyi kérdéseket, és a kiszállítások zavartalansága, valamint az élelmiszerbiztonsági követelmények érdekében megállapodtak az érvényes állategészségügyi bizonyítványok aktualizálásáról.

A mintegy 5,6 milliós Szingapúr Délkelet-Ázsia legjelentősebb kereskedelmi központja. A Food and Hotel Asia kiállításon a magyar élelmiszerek az Agrármarketing Centrum szervezésében mutatkozhattak be a szakmai és a fogyasztói közönségének.