Hazánk a hétköznapokban jól hasznosítható, fontos mezőgazdasági ismereteket ad át a fejlődő országok leendő agrárszakembereinek. Abban hiszünk, hogy a problémákat helyben kell megoldani, és többek között egy sikeres ösztöndíjprogrammal segítjük a rászoruló országokat, miközben a kezdeményezés hazánk gazdaságának is hasznos – hangsúlyozta Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a FAO-ösztöndíjprogram ünnepségén.

Tizenhat ország huszonöt hallgatója kezdte meg idén tanulmányait Magyarországon, az Agrárminisztérium által szervezett ösztöndíjprogramban. Az újonnan felvett hallgatókat a tárca, a fogadó hazai agráregyetemek, valamint a FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatala képviselői köszöntötték december 9-én, Budapesten.

Fotó:Pelsőczy Csaba

Belánszky-Demkó Zsolt emlékeztetett arra, hogy az ösztöndíjprogram fontos alappillére a FAO és Magyarország közti szoros együttműködésnek, amelynek fő célja a világszintű élelmezésbiztonság növelése és a fenntartható fejlődési célok teljesítése. Az érintett országokból érkező diákok olyan, a hétköznapokban jól hasznosítható képzést kapnak, amellyel elősegíthetik országuk mezőgazdaságának gyarapodását.

Fotó:Pelsőczy Csaba

A helyettes államtitkár elmondta, Magyarország számos eszközzel segíti a fejlődő országok agrárproblémáinak helyben történő megoldását. A végzett agrárösztöndíjasok közül többen ma már vezető beosztásban dolgoznak hazájukban. Mindez lehetővé teszi ezen országokkal a szakmai és tudományos együttműködés erősítését, Magyarország befolyásának növekedését, továbbá a gazdasági kapcsolatok és az exportunk élénkítését – emelte ki.

Raimund Jehle, a FAO Regionális Irodájának helyettes vezetője köszönetet mondott a magyar kormánynak az ösztöndíjprogram aktív támogatásáért. Aláhúzta, hogy az ösztöndíjprogram kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a hallgatók megszerezzék a szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket a mezőgazdaság legfontosabb területein, mindehhez jó alapot biztosít a magyar felsőoktatás minősége és a FAO szaktudása.