A kormány elkötelezett a helyi termelők és az élelmiszer-manufaktúrák támogatása mellett. Ezek a kisvállalkozások hozzájárultak ahhoz, hogy az agrárium súlya és jelentősége nőtt a magyar gazdaságban – emelte ki Dr. Simon Attila István a Hagyományos Termékeket Előállító Közösségek Világnapján mondott köszöntőjében.

A minisztériumban tartott szakmai rendezvényen az államtitkár elmondta: a tradicionális termékek megerősödésével és elterjedésével új korszak határán áll a magyar élelmiszergazdaság. „Fontos jogszabályi könnyítéseket értünk el a hagyományos termékek védelmében. Jelentős szakmai segítséget nyújtunk a helyi termelői közösségeknek a nemzeti és uniós minőségrendszerekbe kerüléshez. Előreléptünk az uniós oltalomhoz fűződő jogérvényesítésben is” – húzta alá Simon Attila István, aki szerint a hagyományos és kézműves élelmiszerek esetében most már az értékesítési csatornák, például a termelői piacok kiépítése az egyik fő feladat.

A Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára üdvözölte a Slow Food mozgalom hazai megjelenését is. Mint mondta, ha nem is ezen a néven, de az igényes, a szó jó értelmében vett lassú, nyugodt étkezésnek megvannak a maga gazdag hagyományai Magyarországon. A kis léptékben termelő élelmiszeripari kisvállalkozásokkal kapcsolatban pedig azt a célt fogalmazta meg, hogy a minőségi magyar termelők manufaktúrái a világ élvonalába kerüljenek.

Simon Attila István arra kérte az élelmiszergazdaság kisvállalkozóit, hogy keressék, és fejlesszék azokat az értékeket, amelyek valóban nemzeti, vagy regionális szintre emelhetőek. Kiemelte: a kisebb szereplők is hozzájárultak ahhoz, hogy a legfrissebb adatok szerint a mezőgazdaság teljesítménye jelentős mértékben, 10,8 százalékkal bővült, és az agrárium súlya, fontossága nőtt a magyar gazdaságban. „A Kormány elkötelezett a helyi termelők és a kézműves manufaktúrák támogatása mellett” – hangsúlyozta az államtitkár.

Forrás: FM Sajtóiroda

Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár előadásában rámutatott: a XXI. századi magyarság történelmének szerves részét képezi a nemzeti értékek és a hungarikumok gyűjtése. Célunk, hogy a hungarikumok a „magyarság nagyköveteivé” váljanak szerte a világban.

A nemzeti értékek gyűjtése igazi mozgalommá nőtte ki magát, az embereket érdekli ez az ügy, amit mi sem mutat jobban, hogy 19 megyében, 368 településen működnek már értéktárak.

A Terra Madre („Anyaföld”) Napjának célja világszerte a hagyományos termékeket előállító közösségek támogatása, együttműködésük és tapasztalatcseréjük elősegítése. Ennek jegyében rendezik meg az idei Terra Madre Világnapot, melyen a hagyományos terméket előállító közösségeket helyezik a középpontba.

A konferencia keretében a hazai hagyományos termékeket előállító közösségek, amelyek elnyerték a HÍR védjegy használati jogát egy kis kiállítás keretében mutatták be termékeiket.

Forrás: FM Sajtóiroda

A rendezvényen díjazásban részesültek a HÍR (Hagyományok-Ízek-Régiók) védjegyhasználati jogosultságot elnyert pályázói: „A Bodrogköz Tájmúzeumáért Alapítvány” a „cigándi kásás káposztáért”; Sánta Judit Nagyrédéről a „natúr kecskesajtért”, Batha Judit Szalafőről az „őrségi tökmagolajért”, a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje „vízen kullogó”-ért, valamint az Észak-Magyarország Flórája Faunája Természet- és Állatvédelmi Alapítvány a baskói hagyomány szerint készített „kőttes süteményért”. A minisztérium által működtetett HÍR védjegy pályázat eredményeként 2010 óta - az idei díjazottakkal együtt - összesen 48 pályázó 117 terméke nyerte el a HÍR védjegy használatának a jogát. Ez alkalomból megalakult a HÍR védjegyes termelők, előállítók, csoportosulások képviselőinek közössége, a Hagyományok-Ízek-Régiók Védjegyesek Klubja.

„Közösségi Vándordíj a hagyományos termékekért” díjazásban részesült a Kis-, Közép- és Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesülete, amely kiemelkedő eredményt ért el a Magyar Sajtút Hálózat létrehozásával a kézműves sajtkészítés hagyományainak ápolása és fenntarthatóságának biztosítása érdekében.

A hagyományos termékek megismertetésének terén kiemelkedő tevékenységet folytató, az idén 10 éves „Civilek a Lakóhelyért Egyesület” (Hajdúböszörmény), munkájának méltatásaként, Elismerő oklevelet kapott. Az egyesület tagjainak közreműködésével évek óta gyűjti a tájjellegű, a több mint 50 éves recepteket,a paraszti kultúra étkezési, sütési hagyományait.