Negyedik alkalommal kerültek terítékre a keszthelyi burgonyafajták a Balaton-parti üdülőfaluban. A burgonyanapon és főzőversenyen egész nap változatos programok révén ismerhették meg a résztvevők a környék burgonyafajtáit.
„A burgonyanap nemcsak egy jókedvű helyi ünnep, hanem az egész mezőgazdaság számára fontos rendezvény, ugyanis kultúrát teremt és fejleszt” – mondta el köszöntőjében Dr. Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára.
Elhangzott, hogy élelmiszerkultúránkat az olyan rendezvények tudják emelni, mint a gyenesdiási burgonyanap, hiszen ilyenkor nemcsak a helyi közösség erősödik, hanem az adott ágazat értékei is népszerűbb lehetnek „Célunk, hogy minden hazai minőségi termékfajta megbecsülése növekedjen.” – fogalmazott az államtitkár.
Simon Attila felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország egyetlen, csak burgonya-nemesítéssel és fajtafenntartással foglalkozó intézménye, a Pannon Egyetemen belül működő Burgonyakutatási Központ munkatársai ötven éve azon fáradoznak, hogy jobbnál jobb burgonyafajtákat nemesítsenek ki; ezek közé tartozik a Somogyi sárga kifli, Kánkán, Százszorszép, Hópehely, Góliát, White Lady, Vénusz Gold, Luca XL, Lorett, Balatoni Rózsa, Démon, Katica, Chipke, Botond. A fajtákra mind jellemző, hogy minőségük és betegségekkel szembeni ellenálló-képességük túlszárnyalja a külföldi versenytársakét. Az sikerek nyomán Keszthely városa tavaly felvette helyi értékei közé a nemzetközileg is elismert Burgonyakutatási Központot.
Az államtitkár meghívta a rendezvényen megjelenteket a szeptember 23-án kezdődő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításra, az agrárium nagy seregszemléjére, amelynek a budapesti Hungexpo ad otthont. A kiállításon a balatoni és a nyugat-dunántúli régió külön pódiummal és programokkal képviselteti magát. Az OMÉK idei fő tematikája „a helyi termék” lesz.