Nemzeti és minőségi védjegyekkel kapcsolatos tapasztalatokról tárgyalt kétnapos hivatalos látogatás keretében Szakáli István Loránd a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára a 2017. évi Nemzetközi Mezőgazdasági Szakkiállításon (SIA) Párizsban.

Fotó: FMA Párizsban évi rendszerességgel megrendezett kiállítás a mezőgazdasági tevékenységet folytatók, illetve az ahhoz kapcsolódó ágazatok – beleértve az élelmiszeripart, a vendéglátást és a kereskedelmet, szakképzést – szereplőinek szakmai találkozóhelye. A 2017. évi szakkiállításon minden nap színvonalas előadásokon, workshopokon, konferenciákon vehettek részt a látogatók, választ kaphattak a szakma képviselőitől a mezőgazdasági és az élelmiszeripari ágazatokat érintő aktuális kérdésekről, fejleményekről.

Szakáli István Loránd a hivatalos látogatás keretében az élelmiszertermékek eredet-megjelöléseivel, valamint a nemzeti és minőségi védjegyek használatával kapcsolatos tapasztalatokról folytatott tárgyalásokat az Francia Eredetvédelemért Felelős Kormányzati Intézmény (INAO) főigazgatójával, Jean-Luc Dairiennel. A tárgyaló felek áttekintették a francia árujelzéssel, védjegypolitikával kapcsolatos kérdéseket, különös tekintettel a Label Rouge francia nemzeti védjegy gyakorlatára. A helyettes államtitkár ismertette a hungarikum termékek listáját, valamint kitért egy, a legmagasabb minőségi kritériumoknak megfelelő élelmiszer minőségi védjegy bevezetésének szándékára Magyarországon, amelyben örömmel venné a francia partnerekkel való együttműködés lehetőségét. A francia partner kifejezte segítőkészségét és támogatását a nemzeti védjegyükkel kapcsolatos gyakorlatok átadását illetően, egyúttal érdeklődött a magyar hungarikum-szabályozás iránt, amelynek megismerése Franciaország számára hasznos tapasztalattal szolgál, mivel ők is szeretnének egy hasonló rendszert meghonosítani.

Franciaország egyik legnépesebb, mintegy 6 millió lakost magában foglaló Nouvelle-Aquitaine (Új-Aquitania) régiójában kiemelten fontos az agrárium és a fenntartható élelmezéspolitika szerepe, és a régiónak már létező kapcsolata van a párizsi kiállításon megjelent Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolával a hosszú évek óta megvalósított mobilitási csereprogramoknak köszönhetően. Szakáli István Loránd a regionális tanács elnökével, Alain Rousset-val folytatott megbeszélése során arra az eredményre jutottak, hogy szorosabbra kell fűzni a kétoldalú kapcsolatokat, nemcsak a szakképzés, hanem az állategészségügy, az agrár-innováció és egymás jó gyakorlatainak megismerésen keresztül is.

A helyettes államtitkár a tárgyalássorozat részeként a francia nemzeti agrárkamara illetékeseivel arról egyeztettek, hogy a vidéken megtermelt élelmiszerek értékesítésének 30%-a a „Bienvenue à la Ferme” (Isten hozott a farmon) program keretében a  falusi turizmus, és a helyi értékesítési csatornákon keresztül realizálódik, így a francia példa követendő lehet Magyarország számára is, ezért fontos az ezzel kapcsolatos együttműködési lehetőségek és a jó gyakorlatok megosztása.