Az egészséges, helyi termékek fogyasztására ösztönöz a bemutatott receptes könyv – hangsúlyozta Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár az Alpokalja-Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesület szervezésében megrendezett könyvbemutató és védjegyátadó ünnepségen Hegykőn.

Szakáli István Loránd előadásában rámutatott, hogy a receptes könyvnek szemléletformáló ereje van, amely az egészséges, helyi termékek fogyasztására ösztönöz a messzi földről érkezett, bizonytalan eredetű élelmiszerekkel szemben. Az élelmiszer-biztonság korunk egyik égető problémája. Saját, jól felfogott érdekünkben a konyhai alapanyagok helyben történő értékesítésére, felhasználására kell törekedni.  Az elmúlt húsz évben hazai bor- és pálinkafogyasztásban bekövetkezett ugrásszerű ízlésbeli fejlődés után már látszik a minőségi hazai konyhaművészet iránti érdeklődés. Így a régi idők étkezési kultúrájának megismerése új igényeket teremthet a mai gasztronómiában. Mindebben sokat segíthet, ha feltérképezzük, milyen ételeket fogyasztottak az őseink és ezeket a XXI. századi életformához igazítjuk.

Forrás: Alpokalja-Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesület

A helyettes államtitkár előadásában kitért arra, hogy a sikertörténetté vált hungarikum mozgalom párbeszéden és kölcsönösségen alapul, eredményességének a titka, hogy alulról felfelé szerveződő folyamatként működik. Minden település, tájegység közösségeinek megvannak a saját értékei. A hungarikum törvény célja ezen értékek összegyűjtése, dokumentációja, hogy minél szélesebb közönség számára váljon megismerhetővé. A törvény üzenete az, hogy a nemzeti értékgyűjtés, a hungarikum mozgalom segítse a közösségek önszerveződését, hozzájáruljon a nemzet egységéhez, pozitív arculatához.

Horváth Tibor, az Alpokalja-Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesület elnöke köszöntő beszédében elmondta: a múlt megbecsülése, a hagyományok tisztelete vezérelte  az Alpokalja- Fertő-táj ízei címmel megjelent receptes könyv megalkotóit. Az egyesület elnöke kiemelte, a vidékfejlesztés nem csak a fizikai létünk javításában merül ki, fejben és lélekben is emberközeli jövőt kell megteremtenünk.

Forrás: Alpokalja-Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesület

Az eseményen a Vidék Minősége Alpokalja Fertő táj területi védjegy minősítettjeit köszöntötték. A nyugat-magyarországi térségben nemrég indult el a védjegy program, amely a területi jellegre irányultan közösségi és gazdaságfejlesztési célokat szolgál, és arra ösztönzi az itt élőket, hogy ismerjék meg a helyi értékeket, legyen szó épített örökségről, kulturális hagyományról vagy egy térségbeli termelő kézműves termékéről.