A jövő szempontjából kulcskérdés a helyi gazdaság fellendítése, fontos, hogy legyen helyi termelés és helyi értékesítés – mondta Szakáli István Loránd a nemrégiben elkészült piac épületének avatóünnepségén, Besenyszögön. A közel 50 millió forintos fejlesztés keretében új árusítóhelyeket alakítottak ki mintegy 272 m2 területen.
A széles helyi termékpalettával rendelkező besenyszögiek egészséges és ízletes élelmiszerek árusítása mellett a mezőgazdaságból származó egyéb kézműves termékeket is értékesítenek itt majd, például fazekas termékeket, fonott-vesszőárut, kosárfonás termékeit.
Az agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: a minőségi változáshoz elengedhetetlen a kézzelfogható magyar termékek megléte, hogy a kistermelők ne csak alapanyagokat, hanem késztermékeket állítsanak elő. A piac működésével hozzájárul a háztáji gazdálkodás fellendítéséhez, amelyre ebben a térségben is nagy szükség van. Elősegíti azt a szemléletformálást, amely az egészséges, helyi termékek fogyasztására ösztönöz a külföldről beszállított, bizonytalan eredetű élelmiszerekkel szemben.