A bárányhús és a juhtejből készült termékek fogyasztásának népszerűsítését, a hazai tenyésztő szervezetek szerepének bemutatását tűzte ki célul az első Vasi Bárányfesztivál. Az esemény méltó körülmények között helyezi ismét a figyelem középpontjába az utóbbi időben háttérbe szorult juhot és a többi hazai kérődző állatfajtát – jelentette ki V. Németh Zsolt a fesztivál megnyitóján, Vasváron.

A sajátos éghajlati és ökológiai viszonyoknak köszönhetően a kultúrnövények és a haszonállatok egyedülálló gazdagsága alakult ki Magyarországon, ezt a sokszínűséget akkor tudjuk megőrizni, ha emlékeinkből, hagyományainkból és asztalainkról nem tűnnek el az olyan tradicionális ételek, mint a húsvéti báránysült vagy a szüreti birkapörkölt – hangsúlyozta beszédében a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

V. Németh Zsolt elmondta, hogy a bárány ezer szállal kötődik hagyományainkhoz, a gasztronómiához, de akár a környezet védelméhez is, hiszen a biológiai egyensúly fenntartásában is szerepet játszik. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az utóbbi időben Vas megyében visszaesett a bárányhús és a juhtejből készült termékek fogyasztása.

Éppen ezért a fesztivál keretében hagyományos receptek alapján helyben készítenek el olyan jellegzetes bárányhúsból készült ételeket, mint a hungarikumok közé beválasztott karcagi birkapörkölt, a Ferenczy-féle bárányflekken, a sült báránymáj, az erdélyi töltött bárány, vagy éppen a gyros. Emellett lehet kóstolni különleges sajtokat, valamint juh- és tehéntejből készült más termékeket is.

A gasztronómia mellett a kulturális- és hagyományőrző programok is kiemelt szerepet kaptak a fesztiválon. Kosárfonással, nemezeléssel, fafaragással és más kézműves foglalkozással várják a látogatókat. Az érdeklődők megismerhetik a Kárpát-medence különböző tájaira jellemző patkolt tojásokat, illetve megtudhatják azt is, hogyan jelenik meg a bárány a különböző képzőművészeti alkotásokban.