Szombaton csaknem kétezren mutatták meg, milyen is az ízletes, jó magyar halászlé. Ehhez elengedhetetlenül szükség volt a bajaiak összefogására és arra, hogy kövessék az igazi bajai halászok évszázados hagyományait.
Magyarország kiemelt célja a fejenkénti éves halfogyasztás növelése – emelte ki Fazekas Sándor miniszter köszöntő beszédében. Cél, hogy 2023-ra egy kilogrammal növeljük a jelenlegi fejenkénti halfogyasztást. Ebben a bajaiak példát mutatnak az országnak, mivel annyira szeretik a halat, hogy az országos átlag többszörösét eszik meg. Ezzel Európa rekordereinek számítanak.
Jelenleg egy „Minőségi Magyar Hal” védjegy kialakításán dolgozunk, hangsúlyozta a miniszter, amely szigorú minőségi követelményrendszeren alapul, és így hozzájárulhat a minőségi magyar haltermékek egyértelmű megkülönböztetéséhez, így a halfogyasztás növeléséhez.
A bajai halászlé a települési és megyei értéktárakon kívül idén januárjától bekerült a Magyar Értéktárba, mellyel kiemelkedő nemzeti értékünknek ismertük el.
A bajai halászlé főző fesztivál, az évszázados hagyomány, az ízletes hallé, a gyönyörű Szentháromság tér mind eszköze annak, hogy az emberek találkozzanak és közösséget alkossanak – mondta Fercsák Róbert, Baja polgármestere.
Évről évre egyre többen látogatnak el a fesztiválra az egész országból és külföldről is. A magyar konyha hagyományos ízei olyan élményt nyújtanak, amelyek garantáltan visszacsalogatják az idelátogatókat. Ez az esemény is bizonyítja, hogy a magyar halfogyasztásnak nemcsak múltja, hanem jövője is van – hangsúlyozta Zsigó Róbert köszöntőjében.