A hungarikumok listájára is felvett karcagi birkapörköltet az idén minden eddiginél több, kétszázötven bográcsban, lábasban és fazékban készítették el a XVII. Karcagi Birkafőző Fesztiválon- hangsúlyozta beszédében Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.
Fazekas Sándor a Nagykunság egyik legfontosabb nyári rendezvényének nevezte az eseményt, amely ma már országosan is rengeteg érdeklődőt vonz Karcagra. A Múzeumparkban és a Kossuth téri parkban szinte minden talpalatnyi földet kiadtak főzőhelynek, pedig már a tavalyi 200 nevező elhelyezése sem volt könnyű feladat – mondta a miniszter.
A szervezők tájékoztatása szerint a kétszázötven nevező gasztronómiai remekéhez várhatóan csaknem 400 birkát vágtak le, néhány csapat ugyanis két állatot is "feláldozott" pörköltnek. Főzőedénynek a karcagiak öntöttvas lábast vagy fazekat használnak, a túrkeveiek viszont csak bográcsban tudják elképzelni az étel elkészítését.
A díszvendég településről, Badacsonytördemicről érkezők fotókiállítást és könyvbemutatót szerveztek, a Kossuth téri parkban családi és gyermekprogramokat tartottak. A főzőverseny szakmai zsűrijét Benke László négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács vezette.