A 2016-os évet az ENSZ 68. Közgyűlése a Hüvelyesek Nemzetközi Évének nyilvánította. A „Tápláló magok a fenntartható jövőért” című szakmai konferencián Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter arra hívta fel figyelmet, hogy bel és külföldön egyaránt tudatosítani kell a tápláló magok, hüvelyes növények szerepét a fenntartható mezőgazdaságban, az élelmiszer ellátás biztonságában, az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésében és nem utolsó sorban: az egészséges táplálkozásban is.
Mint elhangzott, Magyarországon az emberi szervezet számára igen hasznos, tápanyagokban, vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag hüvelyes növényi termések még csak kis részét adják a gabona és olajos növények által uralt hazai szántóföldi növénytermesztésnek. A hüvelyes növényeket 2015-ben 116,7 ezer hektáron, a teljes szántóterület 2,7 százalékán termesztették,ezért az agrártárca támogatási konstrukciókkal is ösztönzi a hüvelyes növények termesztést.
Fazekas Sándor beszédében arról is szólt, hogy a szárazborsó és a zöldborsó mellett - fehérjetartalma miatt - jelentős a szója termesztése is, bár utóbbi növény a hivatalos besorolás szerint nem a hüvelyesek, hanem az olajos magvak kategóriájába tartozik.
Nagyrészt a termesztéshez kötött támogatások bevezetésének köszönhetően az, hogy a szója területe kétharmaddal, a szárazborsóé pedig egyötöddel növekedett 2014 és 2015 között Magyarországon – mondta a miniszter. Ez azért is fontos, mert hazánk versenyképességének, fenntartható élelmiszertermelésének jövője a GMO-mentes termelésben van. Ennek jegyében indított fehérjeprogramot Magyarország, amelyben a hüvelyes növények – a termelést ösztönző támogatási konstrukcióknak köszönhetően is - valóban fontos szerepet töltenek be.
A miniszter hozzáfűzte: a SAPS és a zöldítési támogatás együttes, hektáronként mintegy 73 ezer forintot kitevő összege mellett a hüvelyeseknél további két jogcímen hektáronként mintegy 58 ezer forint termeléshez kötött támogatás kifizetésére nyílt mód a 2015. évi kérelmek után.
Vladimir Rakhmanin, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) európai és közép-ázsiai regionális képviselője arról beszélt, hogy a hüvelyesek nagyon fontos növénycsoportot képeznek az emberi táplálkozásban, az állatok takarmányozásában és a talaj termőképességének fenntartásában, javításában is. Az ENSZ a mostani tematikus évvel erre szeretné a világ figyelmét felhívni.