A japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium 2014. július 23-án bejelentette, hogy Magyarország teljes területéről ismét megindulhat a sertéshús exportja.
A japán hatóságok lezárták az eddig tilalom alatt álló négy megye – Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyék – vaddisznóban előfordult klasszikus sertéspestis-mentességével kapcsolatos, mindenre kiterjedő vizsgálatait. Ezek során megállapították, hogy az érintett megyék megfelelnek a japán állategészségügyi követelményeknek, és nincs akadálya az export megindulásának.
A siker a Tokiói Magyar Nagykövetség elengedhetetlen közreműködése mellett annak is köszönhető, hogy Dr. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár – a mielőbbi megállapodás érdekében – 2014 márciusában látogatást tett Japánban, illetve az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) 2014. májusi éves Közgyűlésén is kétoldalú tárgyalást folytatott.
A japán agárminisztérium kiemelte, hogy a különleges, rendkívül jó minőségű, magyar mangalicából származó sertéshúsra komoly piaci igény mutatkozik a szigetországban. Következő lépésként megkezdődhet a kiszállításhoz szükséges jelenlegi dokumentáció és állat-egészségügyi bizonyítvány módosítása.