A Földművelésügyi Minisztérium és a magyar élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság sikeres egyeztetéseinek köszönhetően négy magyar sertéshúsfeldolgozó-üzem exportálhat a jövőben Chilébe. A lehetőséggel újabb nemzetközi piac nyílik meg a jó minőségű magyar sertéshús előtt.
Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság a „déli nyitás” politikájának jegyében aktívan figyelemmel kíséri az Európai Unió és Chile között az állat- és növény-egészségügyi megállapodás kapcsán folytatott tárgyalásokat. A magyar vállalatoktól érkezett igények alapján sertéshús, tej- és tejtermékek, valamint baromfihús és húskészítmények exportszándékát jelezték a chilei hatóságnak.
A tavalyi év végén – a magyar hatóság munkájának is köszönhetően – a sertéshús engedélyezésről folytatott tárgyalások eredményesen zárultak, és az érdeklődő magyar cégek kérhették regisztrációjukat a chilei hatóságnál. A sikeres regisztrációt követően jelenleg négy magyar üzem indíthatja exportját Dél-Amerikába, így a jó minőségű magyar sertéshús előtt újabb nemzetközi piac nyílik meg.