Zsigó Róbert a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára köszöntötte a HUNGALIMENTARIA 2017 tudományos konferencia és szakmai kiállítás résztvevőit.
A szakmai konferenciát idén 11. alkalommal rendezte meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a WESSLING Hungary Kft. a „Terítéken az élelmiszerek és csomagolóanyagaik” mottóval.
A Hungalimentaria konferenciák célja immár 20. éve alapvetően az, hogy az élelmiszerek és takarmányok vizsgálatát végző laboratóriumok munkatársai, a vizsgálati eredményeket hasznosító, döntéshozó szakemberek és minden érdeklődő számára közel hozza az analitikai kémia, a mikrobiológia és a molekuláris biológia tudományos és gyakorlati aspektusait. Az idei évben az élelmiszerek és csomagolóanyagaik kerültek fókuszba.
Zsigó Róbert köszöntőjében elmondta - Sok múlik ezeken a megbeszéléseken, hiszen a résztvevők munkája eredményeképpen csökkenhetnek a vásárlókat érő kockázatok, jobb minőségű termékekkel tudjuk kiszolgálni a fogyasztókat és fenntarthatóbb, egészségesebb élelmiszergazdaságot tudunk építeni.
Az államtitkár hangsúlyozta: Az élelmiszer-csomagolóanyagok esetében természetesnek vesszük, hogy azok megvédik a termékeket a szennyeződésektől és a külvilág egyéb káros hatásaitól, s ez kétségkívül elsődleges funkciójuknak is tekinthető. Sajnos előfordulhat azonban az is, hogy maga a csomagolóanyag lép elő a szennyeződés forrásaként– tette hozzá.
Az agrártárca államtitkára felhívta rá a figyelmet: Napjainkban a családok asztalára kerülő ételek biztonságát csak az egész élelmiszerlánc átfogó, megelőző jellegű felügyelete garantálhatja. A NÉBIH és a kormányhivatalok megyei élelmiszerlánc-felügyeleti szervei a talajvédelemtől az állat- és növényegészségügyön át a vendéglátásig folyamatosan ellenőrzik és felügyelik a vállalkozások tevékenységét és létesítményeit, mely ellenőrzések kiterjednek az FCM (Food Contact Material – Élelmiszerrel érintkező anyagok) anyagokra, így a csomagolóanyagokra is.
Dr. Oravecz Márton a NÉBIH elnöke a megnyitón tartott beszédében kitért arra is, hogy az erős és cselekedni képes hatóság döntéseit a megbízható, tudományos alapokon nyugvó ismeretek alapozzák meg, melyek nagy részben a laboratóriumi mérések és vizsgálatok eredményeiből állnak. Ezért is kiemelten fontos és örömteli, hogy a NÉBIH nem csak társszervezőként és hatósági szereplőként, hanem mint tudományos intézmény is bemutatkozhat idén a konferencián, ismertetve a hivatal szakembereinek tapasztalatait, valamint a tudományos életben elért eredményeit.
Zanathy László a WESSLING Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a gyerekei aznapi uzsonnájához szükséges csomagolóanyagokat mutatta be a vaj műanyag dobozától az üdítős dobozokig. Kiemelte, hogy amint 25 évvel ezelőtt a laboratóriumhálózatot alapító Erwin Wessling is hitt a magyarországi sikerben, ugyanúgy az itt megjelent szakemberek is mindannyian hisznek abban, hogy a közös munkával sokat tehetünk az élelmiszer-biztonságért.
A két napos rendezvényen mintegy 60, az ágazatokban érintett szakember tart előadást együtt elemezve a biztonság, a táplálkozási érték, a jogszerűség, az erkölcs, az élelmiszerek valamint a takarmányok vizsgálatára fordított munka összefüggéseit, a létrehozható össztársadalmi érték felbecsülhetetlen jelentőségét.