A helyben előállított, ellenőrzött, jó minőségű élelmiszerek iránt egyre növekszik a magyar vásárlók érdeklődése - fogalmazott Zsigó Róbert a Bajai Újbor fesztiválon, ahol húsz helyi élelmiszertermelő is lehetőséget kapott a bemutatkozásra, termékei kínálatára.

Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár rámutatott: a Helyi termék éve a termelőkhöz és a vásárlókhoz egyaránt szól. Célja, hogy növelje a helyi termékekkel kapcsolatos vásárlói tudatosságot és tájékozottságot, valamint bővítse a termelők szakmai ismereteit.

Zsigó Róbert - Fotó: FM

Az élelmiszer bizalmi termék. Az utóbbi évek felméréseiből látható, hogy a magyar vásárlók számára is fontos, hogy megbízható termelőtől, ellenőrzött, minőségi, teljes értékű, hazai terméket vásárolhasson – fejtette ki Zsigó Róbert. Mint mondta, ezt alátámasztja az a tény, hogy az elmúlt öt évben a termelői piacok száma megduplázódott, számuk mára meghaladta a 250-et. Mindezt segítette a termelői piacok nyitását könnyítő jogszabályi környezet megváltoztatása és a Helyi termék éve programsorozat is.

Az államtitkár fontosnak tartotta jelezni: a Helyi termék éve program nem először látogatott el Bajára, a Bácskába, júniusban nagy sikerű szakmai fórum zajlott a városban. Az eddigi programok, konferenciák, kerekasztal beszélgetések természetesen a jövőben is folytatódnak, egészen a következő év márciusáig.

Zsigó Róbert újdonságként említette, hogy a földművelésügyi kormányzat, és a NÉBIH, a Hermann Ottó Intézettel közösen „Vidék Mustra” vidéken elnevezésű rendezvényeket is szervez, amely a szeptember eleji balatonfüredi debütálást követően ezen a hétvégén Bajára érkezett. Ezzel a programmal a szervezők a helyi termelőknek szeretnének ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítani. A Bajai Újbor Fesztiválon is 20 helyi termelő portékáján keresztül ismerhetjük meg a környék ízeit és arcát – mondta az államtitkár.

Zsigó Róbert - Fotó: FM

Fontos tisztázni, hogy miért is vásároljunk helyi terméket közvetlenül helyi termelőtől – tette fel a kérdést az államtitkár, amelyre a válasza: azért, mert a helyi termelők portékája egyedi ízvilágú, hagyományos kézműves recept alapján készül. Azért, mert a termelővel elbeszélgetve megtudhatjuk, hogy mit tartalmaz a termék, és azt is, hogy miként állították elő. A Földművelésügyi Minisztérium a Helyi termék éve programsorozattal is szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy minél több család asztalára kerülhessen egészséges, biztonságos, jó minőségű, helyben termelt élelmiszer.