Az előállító és a forgalmazó jogi és erkölcsi felelőssége, hogy biztonságos élelmiszereket gyártson, illetve forgalmazzon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ahogy eddig, ezután is kivizsgál minden hozzá érkezett értékelhető bejelentést és megtesz minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a vásárlókhoz egészséges élelmiszerek kerüljenek.
Fontosnak tartjuk az élelmiszerlánc szereplőinek együttműködését. A feltételezett hiányosságok, visszaélések gyors bejelentése nagyban segíti a vizsgálatok eredményességét. Erre a célra szolgál egyebek mellett a NÉBIH ingyenesen hívható zöldszáma (06 80/263-244).
Jelen esetben a laboratóriumi vizsgálati eredmények kiadása és nyilvánosságra kerülése között eltelt 19 nap nagyban valószínűsíti, hogy a paprikatételt már teljes egészében értékesítették. Így a Greenpeace által nem megfelelőnek minősített, egyébként többségében határérték alatti szennyeződést tartalmazó paprikamintákkal kapcsolatos hatékony intézkedés esélye minimálisra csökkent. Ez a késlekedés nem szolgálja a vásárlók érdekét.
A NÉBIH meghatározott szempontok alapján rendszeresen, éves monitoringterv szerint vizsgálja a Magyarországon forgalomban lévő élelmiszereket. Emellett bejelentésre is indít vizsgálatokat, mint ahogy ebben az esetben a több országból és több forgalmazótól származó paprika vizsgálati eredményét is ellenőrzi.
A 2013-ban elfogadott élelmiszerlánc-biztonsági stratégia hangsúlyos eleme az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos tudásszint emelése, a meglévő ismeretek, információk bővítése és továbbadása. Ennek fontosságát a mostani helyzet is jelzi: hiszen a jószándékú civil kezdeményezés nem erősíti az élelmiszerbiztonságot a késleltetett bejelentés, és a nem pontos információk közreadása miatt.