Engedély nélkül és rendkívül rossz higiéniai körülmények között készítette a savanyúságot az a vecsési „kistermelő”, akit a hét elején ért tetten a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI). Az illegális előállítóhelyen mintegy 38 tonna terméket foglaltak le és intézkedtek annak megsemmisítéséről az ellenőrök. Az akcióval egy időben egy fővárosi piac savanyúságos üzletét is ellenőrizték a szakemberek, amelyet - az árukészlet forgalmi korlátozása mellett - hatósági zár alá helyeztek.

A NÉBIH KÜI szakemberei a vecsési „kistermelő” ellenőrzésekor megállapították, hogy az előállító engedély nélkül, megdöbbentően rossz higiéniai viszonyok között, nagyüzemi szinten készítette a savanyúságokat. A házi savanyúságként eladott termék egy része thaiföldi kukoricakonzervből, valamint a nagybani piacon vásárolt zöldségekből készült, teljesen ellenőrizetlen körülmények között.

A helyszínen jelöletlen, penészes káposztát, fokhagymát, uborkát, paprikát és egyéb zöldségeket találtak az ellenőrök. Az üzem pincéjében nem élelmiszeripari célra engedélyezett edényekben, hordókban savanyították a termékeket, az előállításról azonban semmilyen nyilvántartást sem vezettek. A helyszínen mintegy 38 tonna terméket forgalmi korlátozását és azonnali megsemmisítését rendelték el a KÜI munkatársai.

A vecsési ellenőrzéssel egy időben egy fővárosi piac savanyúságokat forgalmazó üzletét is ellenőrizték a KÜI munkatársai. Az üzletet további intézkedésig – a mintegy 1,4 tonna jelöletlen árukészlet forgalmi korlátozása mellett – hatósági zár alá helyeztek az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek.

Az ellenőrzés során készült fénykép- és videófelvételek elérhetők a NÉBIH honlapján.