Tápióbicskén, Tápiószőlősön és Sülysápon halételeket kínáltak azokon a rendezvényeken, amelyeket a Földművelésügyi Minisztérium is támogatott. Van mit tennünk a fogyasztásösztönzés terén, hiszen Európában a magyarok fogyasztják a legkevesebb halat – mondta el az agrárgazdaságért felelős államtitkár, aki mindhárom rendezvényen részt vett.

Egy idén publikált uniós statisztikát idézve Czerván György elmondta, a magyar emberek átlagos halfogyasztása évi 4,6 kilogramm évente, ami messze lemarad a 22,7 kilogrammos európai átlagtól. Ezért fontos, hogy a fogyasztók minél szélesebb körével ismertessük meg a halfogyasztás előnyeit, hiszen egy rendkívül egészséges, kalóriában szegény, fehérjében gazdag, ásványi anyagokban és vitaminokban dús élelmiszerről van szó. Három Tápió-menti településen ezért ma sütve, rántva, paprikásként és több más módon kínálták a halat, nem megfeledkezve természetesen a hungarikumnak számító halászléről sem.

Sülysápon, a 2Mackós, halas gazdanapon” volt halászlé kóstoltatás, de a bátrabbak főzőversenyen is kipróbálhatták szakács-tudományukat. A rendezvényen bemutatkoztak a Tápió-menti kézművesek és a látogatók kipróbálhatták a népi játéktárat, a kosárhintától a teknővájásig. A gazdanapon Czerván György felavatta azt a megújult burkolatú utat is, amely a sápi Szent István templomhoz vezet.

A tápióbicskei falunapon szintén főzőverseny csábította a résztvevőket, ahol többen fogtak különféle halételek elkészítésébe is. Nem is csoda ez, hiszen külön díjazták a falas fogásokat. Az ételekhez meg lehetett kóstolni az idei első borokat is.

Tápiószőlősön a település önállóságának 70. évfordulóját jött össze megünnepelni a népes látogatósereg. A színes programnak itt is része volt a halételfőző verseny. De emellett bemutatkozott a Pest Megyei Értéktár vándorkiállítása és bemutatták a Helyi Értéktár új elemeit is.