Húsfeldolgozók technológiai fejlesztéséhez mától, állatbetegségek megelőzéséhez 2015. januárjától igényelhető vissza nem térítendő támogatás.
A Földművelésügyi Minisztérium sertésstratégiájának végrehajtása keretében 2015-ben is vissza nem térítendő, csekély összegű (de minimis) támogatást nyújt a sertéshús feldolgozásának és a húskészítmények gyártásának technológiai fejlesztéséhez. Az összesen 250 millió forint támogatási keretre a támogatási kérelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal részére, az általa rendszeresített és honlapján közzétett nyomtatványon 2014. november 10. és november 18. között lehet benyújtani.
A támogatást a húsfeldolgozók szakmai igényei alapján a feldolgozáshoz, a készítmények gyártásához kapcsolódó gépek, technológiai berendezések és eszközök beszerzéséhez lehet igényelni – többek között hűtő- és légtér szabályozáshoz szükséges eszközök, az üzemek energiaellátását biztosító megújuló energiát előállító gépek, valamint a feldolgozott termékek szállítására alkalmas hűtőtérrel rendelkező tehergépjárművek beszerzéséhez.
A támogatás összege minimum 5 millió forint, de nem haladhatja meg a vállalkozás rendelkezésére álló szabad (általános de minimis) keretének megfelelő forintösszeget, amely feldolgozók esetében 200 ezer euró/vállalkozás/3 év.
A „Még több munkahelyet a mezőgazdaságban” program többletforrásainak köszönhetően 8,5 milliárd forintos támogatás igényelhető 2015-ben állatbetegségek megelőzésére. A támogatási kérelmeket jövő év januárjától lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. Az Európai Unió Bizottsága elfogadta a földművelésügyi tárca kérelmét a támogatás nyújtásának 2020-ig történő meghosszabbítására és a támogatási keret növelésére. Az uniós szabályozásban időközben bekövetkezett változások további állatfajoknál előforduló (hal, juh, kecske, ló) betegségekre is lehetővé teszik a támogatás igénybevételét.
A jelzett támogatások hozzájárulnak az állattenyésztés helyzetének javításához, az élelmiszerlánc-biztonság növeléséhez, valamint az ország állategészségügyi státuszának megőrzéséhez. A jó minőségű, ízletes, magas élvezeti értékű hústermékek előállítása és értékesítése növeli a keresletet, javítja a tisztességes vállalkozások jövedelemtermelő képességét és ezzel hozzájárul a hazai sertésállomány stabilizálásához, fejlesztéséhez.