Harmadik alkalommal szervez szakmai rendezvényt a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a Terra Madre Világnapja alkalmából – a hagyományos terméket előállító közösségek ünnepét.
Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében kiemelte: az agrártárca célja, hogy a hagyományos termékeket, kiváló minőségű élelmiszereket előállító gazdálkodókat támogassuk, ezen belül is a termelői közösségek megerősítésére kell hangsúlyt fektetnünk. A termelői csoportosulások létrehozása és működtetése az Eredetvédelmi Program sikeres végrehajtásának egyik sarokpontja – fogalmazott a helyettes államtitkár.
Gál Péter arról is beszélt, hogy a Slow Food Nemzetközi Szakmai Fórummal a hagyományos termékeket előállító közösségek tevékenységének szakmai támogatását, együttműködésüket és tapasztalatcseréjüket kívánjuk elősegíteni. Hozzátette: a hazai Slow Food (Komótos Étkezés) mozgalom és a hazai termelői közösségek megerősítése érdekében tervezzük a 2017. évi országos Eredetvédelmi Fórumsorozat margóján a Slow Food közösségek megerősítését és hálózatba szervezését.
A földművelésügyi miniszter a példaértékű tevékenységet folytató közösségek elismerésére 2016-ban megalapította a„Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” díjat, amely a hagyományos terméket előállító közösségek ünnepén, a Terra Madre Világnapon ad át a pályázatot benyújtott önkormányzatok, társadalmi szervezetek közül a Díj Bizottság által arra érdemesnek tartott közösség részére. A pályázat célja a hagyományos és tájjellegű termékek érdekében kimagasló tevékenységet folytató közösségek elismerése és példaképül állítása.
A Világnap keretében a Hagyományok – Ízek – Régiók (HÍR) védjegy használati jogát 2016-ben elnyert pályázók ünnepélyesen kapják meg a díjat. A Földművelésügyi Minisztérium által működtetett HÍR védjegy pályázat eredményeként 2010 óta - az idei díjazottakkal együtt - összesen 79 pályázó 154 terméke nyerte el a HÍR védjegy használatának a jogát.Az idén összesen 20 pályázó nyerte el a HÍR védjegy használati jogát.
Az idei Közösségi Díjat a Hagyományos Termékekért (KDHT) a MOSZI Országos Szikvízkészítő Ipartestület nyerte. A szervezet a miniszteri elismerő oklevelet a hagyományos szikvíz, mint hagyományos és tájjellegű termék megőrzése érdekében kifejtett tevékenységéért kapta.